Koarica  
Ukupno komada: 0
Ukupna cijena: 0,00kn
Uvod

vijesti
Whisky sajam
Whisky klub - Bourbon
Sretan Boi i Nova godina
Novo u ponudi: Fever Tree Ginger Beer
Degustacija novih berbi vina Gali
arhiva

dogaanja
Degustacija vina Trapan
Unusual gin weekend
Promocija pjenuca Korta Katarina Sabion
Prezentacija vina Kozlovi
Prezentacija vina Benvenuti
arhiva

vinar mjeseca
Cloudy Bay
Terrazas de los Andes
Pavo Milii
Obitelj kegro
Zvonko Bogdan
arhiva

vino tjedna
Gitton Pouilly Fume 2014
Viceli Plavac 2013
Korta Katarina Plavac mali 2011
Marrenon Petula rose 2014
Gali Sauvignon 2015
arhiva

ponedjeljak, 02.11.2015. vinar mjeseca
Pavo Milii

Upoznao sam na Pelješcu dosta vinara koji su za svojeg 'ranijeg' ivota navigavali i kruh zaraivali plovei svjetskim morima. No, premda nije na brodu ve dva desetljea, Pavu Miliia još uvijek svi s dunim poštovanjem oslovljavaju s 'Kapetane!'

  • Znate onu dubrovaku: 'Gospar Pero, vidite ove mulce, zovu me 'Kurvo, kurvo!' A Pero e na to: 'I ja sam navigavao prije dvadeset godina pa me još zovu 'Kapetane!' Dakle, jednom kapetan, uvijek kapetan! A to je posebno izraeno u mjestima koja su oduvijek cijenila taj poziv, odgovara Pavo Milii.
Smatra ga se dijelom 'velike pelješke etvorke' ili 'kvarteta asova' koji proizvodnjom brojano odskau od ostalih (Mato Violi Matuško, Ivo Skaramua, Ante Madirazza i Pavo Milii). Njegova proizvodnja je izmeu tristo i petsto tisua litara vina godišnje! I ubraja ga se meu vinare ija su vina moda i najbolji predstavnici hrvatskog juga. Vinski znalci tvrde da je njegov Dinga najpouzdanija konstanta u pelješkim, pa i dalmatinskim plavcima uope.
  • Proizvodnja vina velik je i sloen posao, ali u tom poslu su, kako bih rekao, slatki problemi. Druga stvar je kad sam na brodu imao dvije tisue ljudi za koje sam odgovarao! Zapovijedanje brodom punim putnika neusporedivo je odgovorniji posao od voenja vinarije. A to moji Pelješani znaju i cijene. Znate, meu pelješkim vinarima bilo je dosta pomoraca, no – jedno je ploviti, a nešto sasvim drugo imati komandu! Prije putnikog broda, na kojem sam bio deset godina, bio sam i na kontejnerašima. Imam ukupno dvadeset godina zapovijedanja na brodovima, pria Pavo Milii.
No, uzreica - 'Jednom kapetan, uvijek kapetan', u njegovom sluaju mogla bi se i preimenovati u – 'jednom u vinogradu, uvijek u vinogradu'. Ipak je on odrastao na Pelješcu i prve korake uio u vinogradima, a tek puno kasnije otišao navigavati. ak i kad je aktivno plovio, svoje godišnje odmore uvijek je planirao provoditi u rujnu i listopadu – u vrijeme jematve.
  • Kad sam plovio na putnikom brodu, uvijek sam se mijenjao s kolegom iz Švedske kome je odgovarala moja elja da doma budem u rujnu i listopadu, kad je najviše posla u vinogradu i podrumu. Moram priznati da sam takav ritam uspio odrati svih svojih dvadeset kapetanskih godina, pria Milii.
Svoju vinsku priu zapoeo je krajem 1980-ih godina, dok je još plovio kao kapetan. Krajnje hobistiki! Najveu potporu pruio mu je pokojni otac, a sve je krenulo iz male konobe koja je danas, praktiki, najmanja prostorija u golemom zdanju koje bi sljedee ljeto trebalo dominirati Potomjem! Radovi na ogromnoj vinariji, koja e na gornjem katu imati i veliki restoran - jedini u Potomju- u punom su zamahu i realne planove o skorom svršetku moe poremetiti samo – nedostatak radne snage! Impresivna vinarija s pripadajuim sadrajima nalazi se tono nasuprot legendarne Vinarije Dinga o kojoj se u posljednje vrijeme, naalost, govori samo u kontekstu neplaanja zadrugarima za dostavljeno groe zadnjih nekoliko godina. IzmeuVinarije Dinga i Vinarije Milii u nastajanju nalazi se polje na kojem je upravo Pavo Milii zasadio chardonnay.
  • esto me pitaju jesam li ikada zaalio što sam pokrenuo tako veliku proizvodnju vina. Moram priznati da meni ovaj posao uope ne pada teško. Štoviše, mene ovaj posao opušta, pria Milii.
S obzirom na velike proizvodne kapacitete, vinograda u svom vlasništvu ima vrlo malo, tek oko deset hektara. Veinu groa dobavljaju mu kooperanti. I, za razliku od nekih drugih vinskih velikana s hrvatskog juga, ovaj ne tako davni pobjednik Sabatine priznaje da povremeno uvozi bijelo groe iz Slavonije. Konkretno, od osjekog vinogradara Mladena Sübera otkupio je urod s deset hektara vinograda zasaenih sauvignonom. Tako nabavi i chardonnay s kontinenta 'da ga malo smiješa s njegovim iz upe'. No, u pelješkim, pa i u nešto širim okvirima, Pavo Milii bit e zapamen i kao kapetan koji je na Pelješac usidrio dvije, za to podneblje rijetke ili neviene sorte – malbec i petit verdot.
  • Malbec sam zasadio na pozicije gdje je plavac mali oduvijek imao veliki rod loše kvalitete. To je u polju, gdje imam uglavnom bijele sorte. U Janjini imam etiri malo vee parcele i tu sam zasadio i petit verdot i malbec. Malbec je ve sad (11. rujna, op.a.) na preko dvadeset sladora. Mislim da u kroz nekoliko mjeseci prvi put i buteljirati malbec u nekoliko tisua boca. Kao sortno vino. Neu ga miješati s plavcem malim, nikako ne idu u kombinaciji. Jako sam s njim zadovoljan. Inae, malbec su mi preporuili za posaditi neki prijatelji i pogodili su, pria Pavo Milii.
Ništa nije manje zadovoljan ni s petit verdotom. Tvrdi da se pokazao jako dobrim, s malo jaim kiselinama i 'odlinom alternativom plavcu malom na podrujima gdje plavac nikada nije uspjevao!'
  • Moj pokojni otac na poljima na kojima plavac mali nije bio dobar sadio je patate (krumpir, op.a.). Meni je to išlo na ivce, riješio sam se patata i posadio chardonnay, koji se pokazao jako dobar. I sad sam ponovo posadio patate, jer hou jesti dobru i prirodnu patatu nezagaenu kemijom, pria.
Premda je na posljednjem Decanterovom ocjenjivanju njegov Plavac mali Selekcija osvojio bronanu medalju, a Milii Dinga preporuku, Kapetanu ta priznanja gotovo ništa nisu donijela.
  • Lijepo je kad te struka tako ocijeni, ali malo ljudi vam to prati. Evo, imam vinoteku na Stradunu i ne znam da je netko ušao traei moje vino po Decanterovoj preporuci. A nema bolje pozicije od Straduna koji je izlog u koji gledaju sve oi svijeta. I u vinariju, koja se još gradi i trenutno nema prostor predvien za kušanje i razgovor s gostima, zasad dolaze samo uporni gosti. Dakle, vina ne prodaju preporuke, priznanja i nagrade, najvei naglasak je na trgovcima i njihovoj spretnosti, uvjeren je.
autor: eljko Garmaz (20)    02.11.2015. 12:35    Komentari (0)    Komentiraj



Prijatelji stranice: