Koarica  
Ukupno komada: 0
Ukupna cijena: 0,00kn
Uvod

vijesti
Veera uz Marrenon vina
Otvorena nova vinoteka MIVA Galerija vina
Skraeno radno vrijeme
Whisky sajam
Whisky klub - Bourbon
arhiva

dogaanja
Miva&Mohor proglaeni vinskim veletrgovcem godine
Degustacija vina Trapan
Unusual gin weekend
Promocija pjenuca Korta Katarina Sabion
Prezentacija vina Kozlovi
arhiva

vinar mjeseca
Cloudy Bay
Terrazas de los Andes
Pavo Milii
Obitelj kegro
Zvonko Bogdan
arhiva

vino tjedna
Gitton Pouilly Fume 2014
Viceli Plavac 2013
Korta Katarina Plavac mali 2011
Marrenon Petula rose 2014
Gali Sauvignon 2015
arhiva

utorak, 01.09.2015. vinar mjeseca
Obitelj kegro
U prekrasnoj vinariji obitelji Škegro u Radišiima nedaleko Ljubuškog na poasnom mjestu na zidu stoji velika crno-bijela fotografija iz 1969. godine na kojoj u društvu ljubuške nogometne momadi stoji legendarni kanadski boksa hercegovakih korijena Jure uvalo. Za ovoga nikada srušenog boksaa u ringu zna se da se ak dva puta borio s Muhammadom Alijem, a antologijskom se smatra njegova izjava nakon mea kojeg su suci dodijelili u Alijevu korist: "Udario sam ga u jetra. Nakon mea u kojem je pobijedio, on je krvario i završio u bolnici, a ja sam sa enom otišao na ples. Sad, tko je tu pobjednik?"
 • Došao je u posjet Ljubuškom 1969. godine u travnju i izveo je poetni udarac na utakmici u kojoj je Ljubuški pobijedio Poštara iz Mostara 3-1. Sjeam se još i danas njegovih mišia, tako nešto u ivotu nisam vidio, bio je to kolos s Rodosa! Bio je i prije dvije godine, postavljen mu je spomenik ispred dvorane, prisjea se s neskrivenim ponosom te fotografije Mirko Škegro, koji je tada igrao u NK Ljubuškom.
Mirkov sin Bariša, koji je danas s bratom Antom pokretaka snaga Vinarije Škegro, nema ništa manje uzbudljiviju sportsku anegdotu iz svog predvinskog ivota. Naime, Bariša je igrao u tom istom nogometnom klubu iz Ljubuškog, a trenirao ga je - Josip Katalinski Škija.
 • Sjeam se da mi je Škija jednom zgodom priao da je, igrajui za reprezentaciju Jugoslavije, glavom izbio loptu koja je išla u gol te pogodio suparnikog igraa u butinu i – slomio mu nogu! Time mi je htio doarati kako je njegova bosanska glava tvrda. Ne pamtim ta vremena i ne znam je li to istina, ali takve prie se ne zaboravljaju, pria Bariša Škegro.
U Ljubuškom se, definitivno, poštuju sportske legende. Pitao sam Mirka i Barišu je li mogue da Ljubuški pone slaviti i svoje vinske legende te ih poasti bronanim poprsjima u središtu grada. Nasmijali su se i slegnuli ramenima.
 • Prosto sumnjamo, ali sve je mogue. Jer, ovdje je teško priznati neiji uspjeh, a ponajviše susjedov, priaju Mirko i Bariša.
Njihova blaga ironija nije bespredmetna, jer Vinarija Škegro vjerojatno je jedina hercegovaka vinarija koja gotovo u cjelini sva svoja vina prodaje – u inozemstvu!
 
A sve je poelo mirno. Bariša se šali i kae da je "mama Mirjana iz rodnog Brotnja donijela recepturu za proizvodnju vina". Mirko, pak, za pojašnjenje prie o poecima njihove vinske prie nudi vic.
 • Direktor osnovne škole šeta ulicom i naie na starijeg ovjeka kako prebire po kontejneru. Pita ga: 'Zašto to radite, zar nemate mirovinu?' A ovjek mu odgovori: 'Radio sam u prosvjeti.' Direktor se zamisli i ree mu: 'Onda, imate još pola godine mandata na taj kontejner!' ovjek ga pogleda i zapita: 'Zašto?' 'Zato što za pola godine i ja idem u mirovinu!', odgovori mu direktor, kae Mirko Škegro.
Mama Mirjana je, naravno, jedina trezvena objasniti kako je sve poelo.
 • Prije su ljudi ivjeli još više u brdu i obraivali lozu. Sjeam se da je svekar imao dvije tisue loza, volio je raditi i stalno je bio u vinogradu. Zvao se Bariša i izmeu svakog trsa pjevao je Šumi, šumi javore ili Kad ujem tambure. Ritual je bio takav da kad je pjevao te pjesme na glavi je drao ašu. Uvijek bi govorio: Nevjesta, ovo moraš voljeti, moraš priati s lozom, loza ti je kao ena, moraš uvijek oko nje nešto migati, ako hoeš da ti da rod! A znao je usporeivati i lozu s loptom, jer – obje su enskog roda i treba ih milovati! Kad su Ante i Bariša krenuli na fakultet u Zagreb, razgovarala sam s muem što i kako dalje. Od svih radova na zemlji jedino volim raditi u vinogradu, kao i baviti se cvijeem. Odluili smo se za vinograd i mislili smo malo po malo se širiti, proizvoditi vino i prodavati ga rinfuzno. Da imamo neki dodatni izvor prihoda. I da ne moramo onom umirovljeniku iz Mirkova vica uzimati mandat na kontejner, pria Mirjana Škegro.
Bilo kako bilo, sve je poelo s jednom malom drvenom bavom. Mirko i Mirjana zakotrljali su cijelu priu, izabrali slikara Vladu Puljia da im napravi etiketu za prvo vino, a onda i Roberta Alilovia za drugu etiketu. Premda su, kau, za proizvodnju vina imali "klasino hercegovako predznanje", ipak su u startu angairali enologa koji je nadzirao cijeli proces.
 • Znam koliko nismo znali, a s druge strane, uvijek se drimo one da je vino neispriana pria. Posao u vinogradu je devedeset posto, a deset posto je enolog, s tim da je u konanici tih deset posto jae! Jer, vino se pravi. S druge strane, ne moe biti dobra pita od sirova ita, pria Mirko Škegro.
Svoj entuzijazam i golemu energiju vrlo brzo su Mirko i Mirjana prenijeli na Barišu i Antu, ali i njihove supruge Anu i Danijelu, te je postalo normalno da se svako slobodno vrijeme "preleti" petsto kilometara iz Zagreba do Radišia i "nešto eprka po vinogradu ili podrumu".
 
Ideje su se gomilale i nakon pet godina obitelj Škegro krenula je u pripremu terena na kojem su današnji vinogradi zasaeni 2005. godine. Inae, na vrhu brda, iznad vinograda, roen je sadašnji direktor kovnice novca u Hrvatskoj, Ivan Mari. Vjerojatno je to saznanje motiviralo Barišu i Antu, koji sada u potpunosti vode vinariju, da još bolje i više naplate svoj trud.
 • Ne prodajemo vino u rinfuzi, jer nema logike prodavati ga za pet, šest maraka, ako je butelja toliko koliko jest. Drugo, vino ne dajemo u svadbene salone. Poradili smo i na vizualu, kojeg je u ovoj sadašnjoj izvedbi napravila Maja Bagi, a iste, 2008. godine, promijenili smo i enologa. Tu godinu moemo smatrati stvarnim i ozbiljnim poetkom rada naše vinarije. Jer, do tada je sve bilo rekreativno. A što se tie vina, došao je enolog koji ima trideset godina, hoe i spreman je i on zajedno s nama još uiti. Radimo trostruku vinifikaciju – jedan dio prešamo cijelo groe, drugi dio prešamo samo bobice, trei dio radimo hladnu maceraciju od deset sati na deset stupnjeva. Potom sve odvajamo u zasebne tankove i miješamo na finim talozima kvasaca. Na kraju, prije punjenja u boce, sva ta tri vina smo sljubili u Krš! Koji ne moe koštati rinfuznih etiri, pet maraka, nego znatno više. Zar na taj nain rada i naša vinarija ne postaje kovnica novca, pria Bariša Škegro.
Za vrlo raskošnu i prepoznatljivu pakovinu svojih vina Bariša je, tvrdi, "morao ui u konflikt s roditeljima", jer bi oni htjeli "da se novac uva za crne dane"!
 • Mi s ovakvim pristupom praktiki gradimo budunost za mog Šimuna za koga moja mama kae da e biti "bakin vinar" ili za sestrinog ili bratovog sina koji e se, moda, ovim baviti za pedeset godina. Nama svima bilo bi puno lakše da smo umjesto uloenog novca u vinariju kupili dva stana u Zagrebu i rentali ih i imali mjeseno tisuu eura od najamnine, a sve "bez motike"! No, nije sve u lagodnosti, ima nešto i u stvaranju dodane vrijednosti, pria Bariša Škegro.
Ulaganje u budunost Vinarije Škegro je i njihova sljedea velika pria – vino radnog naslova 'Na granici'. Bude li sve kako treba, Bariša e napraviti prvo hercegovako naranasto vino!
 • Ove godine macerirat emo ilavku malo due, moda i pola godine, i probati doi do prvog hercegovakog naranastog vina. Postoje dva razloga zašto e se vino zvati Na granici. Znate, kako smo mi Hercegovci cijeli ivot obiljeeni granicom, a ja preko granice od Ljubuškog do Zagreba idem dvadeset do trideset puta godišnje i svaki put u elucu imam neki gr ekajui da me sa strane izdvoje kao švercera, onda je to ve dostatan razlog da se vino nazove – Na granici! A drugi razlog je što emo probati dobiti naranasto vino s uitnošu na granici svjeih vina, pria Bariša Škegro.

   
autor: eljko Garmaz (20)    01.09.2015. 12:50    Komentari (0)    KomentirajPrijatelji stranice:

 

  


Za Vas piu...

Vinopija
eljko Garmaz
Lana Mohor
Zrinka Belini 
Tomislav Tuen