Koarica  
Ukupno komada: 0
Ukupna cijena: 0,00kn
Naslovna -> Proizvoai -> Gracin
Gracin
Gracin

Suha punta d.o.o.
Varoš 17
22202 Primošten

mob: 095/8000-610
fax: 01/3756-335

suhapunta@suhapunta.hr
www.suhapunta.hr
 

Gracin

Pretea firme je obiteljska vinarija koju je zasnovao enolog dr. se. Leo Gracin zajedno sa ocem Antom još 2000. godine, da bi mu se 2006. pridruili partneri Ivan Ratkovi i Lado Skorin, s kojima osniva novu vinariju pod imenom Suha Punta. 2006. izazi i prvi Babi koji kvalitetom odmah zasjeda na sam vrh. Osim što je postao uvjerljivo najbolji Babi na trištu, svrstao se i meu najbolja hrvatska crna vina.

Osoba zasluna za istinsku i dugoronu afirmaciju ove vrsne autohtone hrvatske sorte je svakako Leo Gracin. Babi je izvrsna sorta koja je u dobrim rukama oito sposobna dosei veini nedostian nivo kvalitete rezervirane za sorte poput Syraha iz doline Rhone ili Merlota iz St. Emiliona. Vinarija Gracin je pokazala da je Babi sorta koja u škrtom primoštenskom kršu moe roditi vino ravnopravno vinima najprestinijih svjetskih sorata.

Babi je sorta koja ini 99 posto sortimenta Primoštenskog vinogorja i tu se odrala od poetaka vinogradarstva na ovim prostorima. Vinogorje je smješteno u sjevernoj Dalmaciji 25 kilometara istono od Šibenika i 60 kilometara zapadno od Splita. Terroir ovog vinogorja najbolje oslikavaju kamen, sunce, more, vjetar i naziv Suha punta, kako se naziva ovo podruje zbog jako malo oborina tijekom vegetacije.

Sveukupne površine vinograda u ovom vinogorju iznose oko 50 ha. Slika najpoznatijeg poloaja Bucavca je bila u zgradi Ujedinjenih naroda kao oda ljudskom radu. Karakteristini vinogradi koje je najbolje opisati kao „kamena ipka" izmeu koje raste loza su zaštitni znak ovog vinogorja.

Gustoa nasada iznose izmeu 3 i 6 tisua trsova po hektaru, ovisno o sastavu tla ili bolje reeno postotku kamena u njemu. Uzgojni oblik je goblet bez armature s dva do tri reznika s po dva pupa. Ovaj uzgojni oblik daje 4-7 grozdova s tim da se dio uroda redovito izgubi uslijed jakih vjetrova (jugo i bura) tijekom lipnja.

Vinarija Gracin uzgaja Babi na dva primoštenska poloaja. Jedan je spomenuti Bucavac, sa dva vinograda od ukupno 1,3 ha, a drugi je Sljinovac sa 3 ha vinograda. Glavninu groa otkupljuje od primoštenskih vinogradara i to uglavnom iz vinograda koji su stari i do 50 godina.


Vina:
Gracin Babi
Gracin Babi
crveno vino
Hrvatska
0,75L
vrhunsko
suho
2008.
181,75 
vie o proizvoduvie o proizvoauSTAVI U KOARICU
Gracin Kontra
Gracin Kontra
crveno vino
Hrvatska
0,75L
stolno
suho
2010.
181,75 
vie o proizvoduvie o proizvoauSTAVI U KOARICU